Reconstructie zaak Mariska Peters

Foto: Facebook Mariska Peters

Mariska Peters (21) studeerde Horeca van 2010 tot 2012 aan het ROC de Leijgraaf in Cuijk. Ze werkte bij de Action, en had al een half jaar een vriend, toen ze door haar ouders als vermist werd opgegeven. Een reconstructie van de zaak.

Zondag 8 februari

Als haar ouders al op bed liggen roept Mariska dat ze nog even langs Christina, een vriendin, gaat, in stadsdeel Lindenholt.

Ze komt die nacht nacht niet thuis, en meldt zich de volgende dag ook niet op haar werk bij de Action in Beuningen.

Maandag 9 februari

Christina had er geen idee van dat Mariska langs haar huis zou gaan. Ze is daar zondagavond in ieder geval niet geweest. Aan Priscilla, haar beste vriendin, zou Mariska hebben gezegd dat ze iets met een collega ging doen.

Mariska is telefonisch niet bereikbaar, en beantwoordt berichtjes op Whatsapp ook niet meer. Haar ouders schakelen de politie in. Er wordt rekening gehouden met ontvoering.

Dinsdag 10 februari

Haar auto, een zwarte Fiat Punto, wordt niet al te ver van haar ouderlijk huis gevonden. Opmerkelijk is dat de auto niet afgesloten was, en Mariska’s tas en portemonnee er nog in zaten. Haar mobiele telefoon en autosleutels lagen er overigens niet meer in.

De politie maakt zich zorgen, maar omdat concreet bewijs van een misdrijf ontbreekt, kunnen zij nog geen grootschalig rechercheteam op de zaak zetten.

Vrijdag 13 februari

De zaak houdt inmiddels heel Nijmegen bezig. Een getuige zou hebben gezien dat Mariska bij een man de auto in was gestapt. Dat zou gebeurd zijn op de plek waar haar eigen auto is teruggevonden.

Vrienden van Mariska delen ondertussen flyers uit op het busstation in Nijmegen. Ook hebben ze in ongeveer 40 stads- en streekbussen posters mogen ophangen.

Zaterdag 14 februari

Mariska Peters zou gezien zijn bij een tankstation in het Brabantse Megen. Ze zou in een auto zitten met afgeplakt nummerbord naast een onbekende man. Deze man zou hebben getankt zonder te betalen.

mariska tankstation

Mariska’s familie zei er vrijwel zeker van te zijn dat de bijrijdster hun Mariska was.

“Op de foto wisten we al vrij zeker dat dit Mariska is. Toen we de bewegende camerabeelden van het tankstation zagen, wisten we het zeker”, zegt een goede vriend van de familie aan de Gelderlander.

Donderdag 19 februari

De politie is met een grootschalig onderzoek begonnen. Aanleiding zijn sporen die in de auto van Mariska zijn aangetroffen.

Zondag 22 februari

Speurhonden die zijn ingezet door de familie van Mariska vinden een stoffelijk overschot van een vrouw in de Hatertse Vennen. De politie wordt ingeschakeld, die het gebied meteen afzet. Diezelfde avond nog wordt vastgesteld dat het inderdaad om het lichaam van Mariska Peters gaat.

Dinsdag 24 februari

Vrienden en familie houden een stille tocht voor Mariska. Er komen tussen de 500 en 1.000 mensen op af.

Donderdag 26 februari

De politie bevestigt dat Mariska door wurging om het leven is gekomen. Dat blijkt uit sectie op het stoffelijk overschot van de 21-jarige.

Dinsdag 10 maart

Johan, een oom van Mariska, wordt in de Pompekliniek aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van zijn nichtje.

De 51-jarige man werd in 2004 veroordeeld tot 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het jarenlang misbruiken van zijn destijds 5-jarige dochtertje, zo melden verschillende media, waaronder Hart van Nederland.

Vrijdag 27 maart

De verdachte moet nog in ieder geval 90 dagen in voorarrest blijven zitten.

De politie is nog altijd op zoek naar de sleutels (auto-, tankdop-, en huissleutel), jas (zwart, glimmend, van Coolcat) en mobiele telefoon (een zwarte Samsung Galaxy Note 3) die Mariska bij zich had op het moment van haar verdwijning.

Lees ook: