Kamervragen over Portugese timmerlieden Waalbrug

Foto: Willemijn Hoogveld

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft Kamervragen gesteld over Portugese betontimmerlieden die onderbetaald werden voor hun werk bij de aanbouw van de verlenging van de Waalbrug, onderdeel van het rivierproject Ruime voor de Waal.

Het nieuws dat tenminste 57 werknemers niet volgens de Nederlandse bouw-cao werden betaald, werd woensdagochtend bekend. Aannemer i-Lent zou via het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec gebruik van deze mannen hebben gemaakt.

Kamervragen

Arnhemmer John Kerstens, Tweede Kamerlid voor de PvdA, heeft vragen gesteld aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Dat meldt de Gelderlander. Kerstens wil weten wat de overheid, als opdrachtgever, doet om dit soort praktijken te voorkomen. Ook vraagt hij zich af of de opdrachtgever beter haar best had moeten doen om de ingezetten uitzendbureaus te controleren.

Minimumloon

De Portugezen maakten vaak lan­ge werkweken en bovendien werd per maand bijna duizend euro van het salaris ingehouden voor de huisvesting in Nederland en reiskosten. De buitenlandse arbei­ders hielden daardoor veel min­der dan het wettelijke minimum­loon over. Dat onthult het televisie-program­ma Zembla woensdagavond in de uitzen­ding In de bouwput.