‘Gemeente Nijmegen is laks met regelgeving brandveiligheid’

Foto: GoattheGod

De gemeente Nijmegen is laks met regels voor brandveiligheid. Een bouwvergunning voor zorgappartementen voor dementerende ouderen zou te makkelijk zijn vergeven, zegt Nico Scholten van stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw in de Gelderlander.

Scholten beoordeelde de doorlopen procedure bij de afgifte van twee omgevingsvergunningen. Een voor een complex met vier woongroepen voor dementerenden patiënten, de ander voor 18 reguliere woonappartementen. Beide op Parc Margriet in Nijmegen-Oost.

Negatief advies

De brandweer adviseerde vorig jaar negatief over de bouwplannen van projectontwikkelaar KlokBouwOntwikkeling. Er zou te weinig afstand zijn tussen de twee complexen om overslag van brand te voorkomen. Ook stelde de brandweer vraagtekens bij de brandwerendheid van schachtwanden.

Ondanks het negatieve advies gaf de gemeente toch een vergunning af, waarop bouwer KlokBouwOntwikkeling direct begon te bouwen. Dit terwijl er nog een beroepszaak van een omwonende loopt.

‘Volgens het boekje’

Volgens de gemeente komt een negatief advies vaker voor en zijn alle extra adviezen voor brandveiligheid van de brandweer overgenomen. “Dat is allemaal precies volgens het boekje”, zegt een woordvoerder van de gemeente in de Gelderlander.

De omwonende twijfelt daaraan. “Er zaten slechts enkele dagen tussen het negatieve bouwadvies en het verlenen van de vergunningen. Van bijstelling van deze plannen op basis van het advies kon geen sprake zijn”, zegt zij in de krant.

Laks

Volgens Scholten gaat de gemeente Nijmegen op een lakse manier om met de regels omtrent de brandveiligheid. Controle van buitenaf op naleving zou zo bovendien moeilijk zijn. Ook zouden er in dit geval bouwtekeningen zijn gemaakt na de datum van vergunningverlening. Die kunnen dus niet onder de vergunning vallen.

Bouwer KlokBouwOntwikkeling stelt dat alles in het bestemmingsplan getoetst is en dat noodzakelijke aanpassingen drie weken voor de start van de bouw zijn verwerkt en goedgekeurd.

Lees ook: