‘Ruimte voor de Waal is voorbeeld voor riviersteden’

Foto: Willemijn Hoogveld

Ruimte voor de Waal krijgt nu ook aandacht vanuit het buitenland. “Het project is een keerpunt dat een stad maar eens in de honderd jaar meemaakt”, schrijft bijvoorbeeld Citiscope.org. “De Nijmeegse aanpak is ongebruikelijk, elke rivierstad kan ervan leren.”

Journaliste Letty Reimerink heeft de ruimte gekregen van de Amerikaanse website om uit te leggen wat er in Nijmegen aan de hand is.

Dat is volgens de Nederlandse journaliste om de volgende twee redenen:

  1. Nijmegen versterkt haar dijken niet, maar verschuift ze. Een hoogwater is nu geen bedreiging meer voor de stad.
  2. “Het centrum ligt nu voor het eerst in het midden van de stad.” Door de opkomst van Lent is er voor het eerst sprake van een stedelijke balans.

De werkzaamheden in Nijmegen worden als ‘most awe-inspiring’ van het nationale programma Ruimte voor de rivier omschreven. De complimenten zijn dan ook voor de Nijmeegse politiek, die zich destijds sterk heeft gemaakt voor deze creatieve oplossing.

dragers_03

Keerpunt

Ook vermeldt Reimerink de ideeën voor de verbetering van de Waalkade en de invulling van de nevengeul. “Maar de realisatie van deze plannen zal nog wel 15 jaar duren.”

Kortom, hoewel de bouwwerkzaamheden eind dit jaar klaar moeten zijn, is de invulling van Ruimte voor de Waal een project voor op de lange termijn. “Het is een keerpunt dat een stad maar eens in de honderd jaar meemaakt.”

Lees het hele artikel hier terug.

Lees ook: