‘Beboet klanten en pooiers ook bij overtreding tippelzone’

Foto: Google maps

Klanten en pooiers van prostituees moeten beboet worden wanneer zij tippelaarsters meenemen naar buiten de tippelzone. Dat zegt de ChristenUnie. Volgens de partij is het gevaarlijk voor de prostituees wanneer ze buiten de zone werken, omdat er dan geen toezicht is.

Momenteel wordt alleen de prostituee beboet wanneer zij buiten de tippelzone seks heeft met een klant.

Een burgerinitiatief van de ChristenUnie, waarin de gemeente wordt opgeroepen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen, is al meer dan 2000 keer ondertekend.

In Nijmegen is het alleen toegestaan te tippelen aan de Nieuwe Marktstraat, vlak achter het hoofdbureau van de politie. Bij de tippelzone is hulpverlening, toezicht en een afwerkloods waar de vrouwen hun werk kunnen doen.

‘Weinig overlast’

 

“De tippelzone is op zich goed geregeld. We hebben geen signalen dat er veel overlast is”, zegt Marijn Gunnink, lijsttrekker van de ChristenUnie. Het burgerinitiatief is vooral gericht op de veiligheid van de prostituees. “We krijgen signalen van hulpverleners en politie dat steeds meer vrouwen worden meegenomen naar een andere plaats. Daardoor is er geen toezicht en kunnen vrouwen worden gedwongen tot risicovolle handelingen, zoals seks zonder condoom.”

Tijdens openingsuren is er bewaking bij de tippelzone. “Ik vind het heel normaal dat een man die de tippelzone bezoekt de bewaker aan moet kijken voor hij naar binnen gaat. Hij weet dan: ik ben gezien. Dat draagt bij aan de veiligheid’, zegt de lijsttrekker.