Fietsendiefstal Nijmegen moet omlaag

Foto: Willemijn Hoogveld

GroenLinks wil meer inzet tegen fietsendieftal in Nijmegen. Uit cijfers die NU.nl van de politie kreeg, blijkt dat Nijmegen in de top-3  van steden met de meeste fietsendiefstallen staat.  “Dat moet echt anders, we laten zelfs beruchte steden als Amsterdam en Utrecht ver achter ons” zegt GroenLinks raadslid Pepijn Oomen.

“Normaal gesproken willen we altijd bij de top horen, maar in dit geval is onze wens om zo snel mogelijk flink te zakken op deze lijst.”

Uit de cijfers blijkt dat vorig jaar bijna 17 fietsen per 1000 inwoners werden onvreemd.  Daarom wil GroenLinks dat het college een plan van aanpak maakt om fietsendiefstal in Nijmegen aan te pakken. Ook vraagt de fractie of de inzet van de lokfiets tot meer oplossingen heeft geleid.

Pepijn Oomen: “We roepen iedereen van wie recent een fiets is gestolen op om via onze Facebookpagina of Twitter te melden waar dat is gebeurd. Door de hotspots in kaart te brengen kan daar beter ingezet worden op preventie.”

GroenLinks staat in Nijmegen al langer bekend als de partij die zich inzet voor de fiets en op die manier voor een gezondere stad. Bovendien vindt het internationale fietscongres Velocity in 2017 in Nijmegen plaats. “En dan willen we natuurlijk kunnen zeggen dat we de fietsvriendelijkste gemeente van Nederland zijn, aldus Oomen.”

De antwoorden op de schriftelijke vragen van GroenLinks worden binnen zes weken verwacht.