Arnhem-Nijmegen heeft het groenste ov van Nederland

Foto: Willemijn Hoogveld

Het openbaar vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen heeft veruit de laagste CO2-uitstoot van Nederland. Dat blijkt uit een rapport dat is uitgegeven in opdracht van het KpVV (Kennisplatform Verkeer en Vervoer).

Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode november 2013 tot en met maart 2014. Onderzocht is hoeveel CO2 uitstoot per reizigerskilometer door de bussen wordt geproduceerd. In de Stadsregio Arnhem Nijmegen is dat slechts 17 gram per reizigerskilometer. Nummer 2 in de lijst in Flevoland, met al 87 gram.

Groen gas

De voorzitter van de Stadsregio Arnhem Nijmegen, Wim Dijkstra, geeft aan verheugd maar niet verbaasd te zijn over het resultaat. “We wisten al, dat we het groenste openbaar vervoer van Nederland hebben met onze trolleys op groene elektriciteit en onze bussen op groen gas.”

CHjL2HVWUAAa8Xh

Strenge duurzaamheidseisen

“Het is de verdienste geweest van de Stadsregioraad en het College van Bestuur dat in 2012 een concessie heeft aanbesteed met strenge duurzaamheidseisen. Binnen de stadsregio is hiervoor een ‘Groene Cockpit’ ontwikkeld, waarmee kosten en opbrengsten van duurzame aandrijfsystemen berekend kunnen worden. Uit de cockpit bleek dat het verduurzamen van de concessie nauwelijks extra kosten met zich meebracht, maar wel een enorme milieuwinst boekte. Op basis hiervan heeft de stadsregio het vergroenen van het openbaar vervoer in het Programma van Eisen opgenomen. Hermes, die onder de naam BRENG, het openbaar vervoer in de stadsregio verzorgt, heeft volledig aan deze eisen voldaan, waardoor we nu dit resultaat hebben bereikt. De ‘Groene Cockpit’ wordt inmiddels ook door andere ov-autoriteiten gebruikt en de stadsregio hoopt hiermee haar steentje te hebben bijdragen aan het verduurzamen en vergroenen van het openbaar vervoer in Nederland.”