Jane Goodall, de vrouw die tussen de apen leefde, in de Vereeniging

De Engelse antropologe en biologe Jane Goodall gaf gisteravond een lezing in de Vereeniging. De 81-jarige, vooral bekend om haar 40-jarige studie van het sociale en familiale leven van de chimpansee, wist de zaal helemaal vol te krijgen.

De lezing werd georganiseerd door het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit. Een paar quotes van Jane Goodall op een rij.

  • “Er zit een vage lijn tussen ons en de chimpansees. Maar er zijn verschillen, die zitten hem in het intellect.”
  • “Er zijn drie grote problemen op aarde: armoede, onhoudbare levensstijlen, menselijke bevolking.”
  • “Redenen om hoop te hebben: onderwijs, wijsheid, veerkracht van de natuur, de kracht van de social media, ontembare menselijke geest.”
  • “Hoe kan het zijn dat de mensheid met al zijn intellect de planeet aan het verwoesten is?”
  • “We zijn wijsheid verloren. We maken beslissingen na ons te hebben afgevraagd hoe dit ons gaat beïnvloeden op korte termijn.”
  • “Teveel mensen leven voor het geld.”
  • “Alles wat doen kan een verandering maken. Als zeven miljard mensen een verandering maken, zal het een enorme indruk maken.”

Werktuigen

Één van de grootste bijdragen van Goodall was de ontdekking dat chimpansees werktuigen maken én gebruiken. Sommige chimpansees gebruiken takjes en twijgen om termieten te vangen. De twijgjes worden in gaten gestoken waar zich termieten bevinden. Het twijgje wordt vervolgens met termieten bedekt, en teruggetrokken en leeggegeten door de chimpansee. Tot deze ontdekking werd gedacht dat alleen mensen werktuigen gebruikten.

Verder ontdekte ze dat chimpansees soms vlees eten, gemeenschappelijk op jacht gaan en oorlog voeren met andere apensoorten en groepen chimpansees.

Luister hier het hele verhaal van Goodall terug.

Lees ook: